Преминаване към основното съдържание Преминаване към менюто Преминаване към търсене

0879 141 777 (Пон - Пет 08:00-16:00)

Ром

Слънчевите Кариби са дали много на света, ние в Alkohol.bg най-много тачим рома. Защото тъкмо в Карибите са открили колко вкусна може да бъде течната форма на захарната тръстика. Колко аромати и вкусове може да предложи.
На Alkohol.bg ще намерите безкрайно количество от тези вкусове и аромати. Ние редовно подбираме и търсим стотици различни видове ром от целия свят. Защото преживяванията, свързани с дегустациите на ром си струват усилията. За рома
РОМОВЕ

Филтриране

до

Не е намерено

Не е намерено

Не е намерено

Не е намерено

Не е намерено

Ром

Ромът – любимата напитка не само на пиратите, но и на много любители на алкохолните питиета.

История на рома

Първите бутилки ром са видели бял свят вероятно през XVI век. От самото начало люлката на рома е карибският архипелаг Антилите. До ден днешен най-добрите видове ром на света са от Куба, Ямайка или Пуерто Рико.

Все още остава неизяснен въпросът за произхода на названието. Експертите спорят дали напитката е получила името си от английския „rumbellion“, което означава голяма суматоха, или от латинското наименование на захарна тръстика „sacharum officinarium“.

Интересен факт е, че ромът се радва на голяма популярност дори по времето на сухия режим, когато производството му в Куба и на други места нараства. В САЩ ромът се превозвал контрабандно по международни води и след това се разпространявал на черния пазар.

Производство на ром

Процесът на производството на ром се състои от няколко етапа. Започва с преработката на захарна тръстика, по време на която се образува захар, а като вторичен продукт черна меласа. Тъкмо тя се използва за производството на напитката. След това идва ред на дрождите и започва ферментацията, която продължава от 1 до 12 дни. След ферментацията започва дестилацията, която може да протича на етапи или непрекъснато. Дестилацията на етапи е по-скъпа, но при нея изпъкват по-фините и характерни вкусове и аромати. При непрекъсната дестилация се получава ром с по-висок процент алкохол, но без ярко изразен вкус.

Последният етап в производството на рома е отлежаването в дървени бъчви. Що се отнася до леките бели ромове, те не отлежават изобщо или отлежават най-много три години. Златистите тъмни ромове отлежават по-продължително време. Някои тежки тъмни ромове отлежават в продължение на 20 или дори 30 години. Тъкмо отлежаването в дървени бъчви придава на рома финалния му цвят.
Как да се насладим най-добре на рома?

Това зависи преди всичко от вида ром, който възнамеряване да консумираме. Белите ромове са предпочитани за производство на коктейли като Мохито, Куба либре или Дайкири. Тъмните ромове пък са подходящи за директна консумация. Качествата на тъмния ром изпъкват най-добре както при повечето видове премиален алкохол - когато е неохладен.

Срещате затруднения при избора на подходящ ром? Опитайте например деликатните ромове Diplomatico, изключително харесваните Havana Club, или ексклузивните ромове A. H. Riise.