Преминаване към основното съдържание Преминаване към менюто Преминаване към търсене

0879 141 777 (Пон - Пет 08:00-16:00)

Шампанско

Филтриране

до

Не е намерено

Не е намерено

Не е намерено

Не е намерено

Шампанско

Виното е любима компания не само на партита и събирания с приятели, но и за приятна вечер у дома. Вкусната гроздова напитка е алкохол, подходящ за всеки повод.

Виното съпътства човечеството от незапомнени времена. Произходът му до ден днешен остава недоизяснен. Историята на тази изискана напитка започва да се пише преди повече от 6000 години. Приблизително от това време датират разкопките на първите винарни на територията на днешна Армения.

На чешка територия грозде се е отглеждало още по времето на келтите, а традицията му продължава и до днес. В Чехия има най-голямата традиция винопроизводството в Южна Моравия. Там се произвежда също така най-голямо количество от тази фантастична напитка.

Процес на производство на виното

Производството на вино е изключително сложно. Първо трябва да се набере гроздето, след това идва ред на отделянето на зърната от чепките. Това трябва да се направи много внимателно, за да не попадат дръжчици в процеса на производство на вино. Следва пресоване, при което сокът се отделя от ципите, а след това обикновено полученият сок се филтрира. Колкото по-внимателно пресоване, толкова по-качествен гроздов сок, а в последствие и вино.

Гроздовият сок ферментира от 7 до 30 дни в зависимост от сорта. НАй-вече при червените вина след основната ферментация после се извършва и ябълчено-млечнокисела ферментация. Производството на червено вино се различава от производството на бяло вино, тъй като кашата се пресова чак след като ферментира заедно с ципите.

За розовите вина, мъст от червено грозде се оставя за няколко часа, за да престои, за да се отдели частично червеният пигмент от ципите. След това се пресова и по-нататък се обработва по същия начин като бяло вино.

Видове вина

Основната класификация на виното е ясно. Бяло, червено и розово вино (розе). Виното разделяме също така в зависимост по съдържанието на захар на сухо, полусухо, полусладко и сладко. Също така разделяме вината по класове и видове на трапезно вино, регионално трапезно вино, качествено вино с гарантирано наименование за произход и качествено вино с гарантирано и контролирано наименование за произход.

Какви други вина ще срещнете?

Десертни вина те обикновено съдържат 15-22% алкохол и 50-150 грама захар на 1 литър вино. Десертните вина обикновено са тежки и сладки. Те са особено популярни като аперитиви или като напитка за сладки десерти. Десертните вина включват портвайн, ледено или сламено вино.

Какво да опитаме? Определено можем да ви препоръчаме любимото ни десертно вино Selektion Karlsberg Traminer Amato от престижната австрийска изба Hofkellerei.

Подсилените вина са като десерт Сладки и деликатни вина с ненатрапчиво количество алкохол. Те включват например популярната шери, вермути, портвайн и известното вино Мадейра, произхождащо от едноименния португалски остров.

Именно тези вина са подходящият еликсир за тържества и празнични трапези. Препоръчваме например Royal Oporto Porto Tawny от прочутия регион Дуоро в Португалия.

Как най-добре да сервираме и съхраняваме вино

Всички любители на виното със сигурност ще се съгласят, че няма нищо по-лошо от разваляне на отлично вино поради лошо съхранение и сервиране. Как да съхраняваме и сервираме вино така, че наистина да изпитаме удоволствие от него?

Белите вина се сервират охладени до 8-12 °C, а подходящата температура на консумация е 10-14 °C.

Червените вина обикновено се сервират охладени до 12-15 °C и се консумират при температура 14-17 °C. След отваряне оставете червеното вино да подиша поне един час. Не се препоръчва да се сервира при стайна температура, винаги е желателно виното да се охлади с няколко градуса.

Розовите вина се сервират охладени до 7 °C, идеалната температура за консумация е 9-11 °C.

Виното в никакъв случай не бива да бъде подлагано на топлинен шок. Затова е изключително важно да се съхранява при температурата, при която ще се сервира. Ако се опитате бързо да охладите виното преди да го сервирате, най-вероятно ще го развалите. При неправилно съхранение на виното пропилявате цялата енергия, вложена в него и няма да се насладите на истинския му вкус и аромат.